WordPress är ett levande verktyg, byggt på open source* och alltid i förnyelse.

(Kort version)

Detta betyder kortfattat att programmeringskoden är tillgänglig för alla som vill skapa teman och tillägg men tyvärr också för de som vill sprida virus, trojaner och annat otrevligt.

Att uppdatera betyder att du får de senaste utvecklade versionerna ofta med ny funktionalitet men också att du får bättre säkerhet mot hackning och skadlig kod eftersom eventuella säkerhetsproblem har lösts.

Eftersom en WordPresswebb ofta består av program från olika programmerare behöver oftast de olika programmen uppdateras samtidigt. Annars kanske de inte kan ”prata” med varandra och vissa funktioner slutar att fungera.

Det är lite knepigt att uppdatera – därför har vi skapat 2 erbjudanden för att du enkelt ska få en säker och uppdaterad WordPresswebb.

Uppdatera WordPress varför och hur

(Lång version)

WordPress är byggt under en sk. GNU licens** och är open source eller öppen programvara. Detta betyder att alla kan vara med och utveckla program, appar, tillägg som kan adderas till WordPressverktyget. Själva verktyget utvecklas av The WordPress Team med bland annat Matt Mullenweg i spetsen.

Det finns två versioner av wordpress:

A) Bloggverktyg på webbplatsen wordpress.com.  (Oftast webbadress tex: Minwebb.wordpress.com)

B) Webbplatsverktyget WordPress – som laddas ned och installeras på eget webbhotell – valfri webbadress.

Bara version B – behöver uppdateras, om du har version A – uppdateras detta centralt och inget du behöver tänka på.

Varför måste du uppdatera?

Din WordPresswebb (version B) är uppbyggd i en struktur. Varje del i strukturen är oftast skapad av olika programmerare, webbbyråer etc.

wordpressstruktur3

Eftersom WordPress är ett levande verktyg så uppdateras detta hela tiden och med jämna mellanrum lanseras nya versioner av verktyget (nr 2). När en ny version av WordPress-verktyget lanserats utlöser det ofta en uppdatering av alla nivåer ovanför (nr 3-5) eftersom dessa måste fungera tillsammans med den förändrade versionen av verktyget (nr2).  Ibland kan också ändringar i verktyget skapa ändringar hos webbhotellen men det är väldigt sällan.

De problem som kan uppstå och måste kontrolleras innan du uppdaterar – sker i nivå 3-4-5.

Tema och framework (nr 3-4)

Temat är det som ger din webb den grundläggande designen – framework finns i många teman men inte alla – är en samling dialogrutor där du kan ändra temats design och utseende och dyker upp i adminpanelen när du installerar temat.  Teman finns i mängder och skapas av mängder med olika människor runt om i världen. För att ett team ska fungera måste det vara programmerat så att de passar ihop med verktyget (nr2). Vilket betyder att om verktyget uppdaterats så måste nästa alltid temat (och framework) uppdateras också annars kan det sluta att fungera. Om temat inte uppdateras vilket skaparen av temat avgör om hen vill göra – kan det helt enkelt sluta att fungera och din webb går sönder.

Tillägg/Plugins (nr 5)

Samma sak gäller tillägg (engelska:plugins). Dessa är skapade av olika programmerare världen över. De måste också oftast uppdateras efter en uppdatering av verktyget (nr 1). Sker inte detta kan även tilläggen sluta att fungera och din webb kan förlora de funktioner som tillägget skapat.

 Hot genom hål mot dig och dina besökare!

En annan anledning till varför alla olika delar till WordPress uppdateras är att någon upptäckt att det i programmeringen finns ett säkerhetshål. Genom dessa ”hål” kan illvilliga hackers skicka hot mot din webb. Tyvärr – är det inte bara välbesökta eller välkända webbar som drabbas.  Dessa attacker sker vanligtvis genom robotprogram som helt enkelt scannar hela Internet efter kända säkerhetshål och när de upptäcker ett hål kommer en automatisk attack. Resultatet av attackerna är oftast:

1. Din webbplats dör  – dvs försvinner

2. Din webbplats ändras till en annan sida – kan vara bara trist eller otrevligt utseende men även spridning av porr etc.

3. Trojaner och virus läggs in på din sida. Sidan ser då ofta ut som vanligt men besökare får mer med sig än information.

Att uppdatera sin WordPress webb är därför ett måste för alla som vill ha en säker webb som även är säker för dina besökare. Extra viktigt förstås om du har en företagswebb!

Hur uppdaterar man?

Det finns i princip två olika sätt antingen så beställer du en uppdatering av någon som kan eller så försöker du göra det själv. Vi jobbar med en instruktionssida för att uppdatera själv tills den är klar kan vi rekommendera att du

  • Läs på wordpress.org (engelska) hur man ska göra
  • Läser alla uppdateringsinformation som varje tema och tillägg oftast har – via din adminpanel
  • Tar en backup – superviktigt. Aldrig uppdatera utan en aktuell backupfil.
  • Har gott om tid på dig och helst en vardag när webbsupporten är öppen på ditt webbhotell
  • Viss svensk support för WordPress på  WordPress svenska facebookgrupp
  • Eller via google förstås

 

 Beställ uppdatering.

Vi hjälper dig gärna med att både skapa backup av din webb och uppdatera den till aktuella versioner.

Klicka här för mer information

 

 

 

* Open Source

** GNU Licens

*** The WordPress team About

 

Share